Om oss

Dansgruppen Exiled Dance Crew bildades av detta gäng 2004. Originalmedlemmar som grundade gruppen var; Jouni Vesa, Ann Strandberg, Mikaela Kroon, David Schinkler, Patrik Häggström, Lisen Ellard, Lovisa Wallerström, Markus Johansson, Emil Alm, Christian Johansson och Carolina Widström. Tomas Hämén saknas på bilden, det var även han som utformade den ikoniska Exiled-loggan.

2007 bildades föreningen Exiled av Jouni Vesa och Ann Strandberg och 2008 startade föreningen kursverksamhet.

2007-2020
Jouni Vesa, danslärare, administratör.
Ann Strandberg, danslärare och huvudansvarig för kursverksamheten..


Föreningen Exiled Dance Crew
Föreningen Exiled Dance Crew är en ideell förening.

Vår verksamhet har i föreningens namn bestått i att sprida dans genom shower, föreställningar, workshops och genom att delta i tävlingar. Vår verksamhet innefattar också undervisning i form av kontinuerliga danskurser för barn och ungdomar (även vuxna). Detta är ett steg i att stärka dans- och ungdomskulturen i Luleå och Norrbotten.

Exiled Dance Crew
Org. nr 802437 - 3618

Södra boxen (Exileds lokaler)
Exiled Dance Crew 
Bangårdsgatan 4b. 
972 35 Luleå

Bankgiro 5390 - 1948

Vid frågor kontakta oss via hemsidans kontakt flik eller via maila jouni.vesa@abf.se.

Exiled Dance Crew - Stolta Luleå ambassadörer

Exiled Dance Crew är en street & breakdancegrupp med säte i Luleå, Norrbotten. Gruppen bildades 2004 och vi har under åren som gått producerat dansshower, workshops och dansevenemang runt om i Norrbotten. Några av oss tävlingsdansar och har bl a blivit uttagna till årets ”Norrlands Allstars” lag i breakdance samt deltagit i breakdance SM 2007, 2008, 2013 och 2017. SM 2017 kom Jacob Börlin på andra plats i solo kategorin och Hugo Östberg kom top 4 i junior kategorin. Svenska mästare i breaking solo 2019, Jacob Börlin.

Exiled Dance Crew är de första mottagarna av Norrbottens-Kurirens Cyranopris, ett ungdomskulturpris som instiftades i samband med invigningen av Kulturens hus i Luleå, 2008.

Juryn, som bestått av chefredaktör Sture Bergman, kulturredaktör Marianne Söderberg och kulturchef Åke Broström, har följande motivering till sitt val:

”Exiled Dance Crew har förnyat och förstärkt Norrbottens dansscen med ett engagemang som inte bara når ut till danspubliken, utan också till många intresserade ungdomar. Det handlar om samtida puls, men också om ett traditionellt folkbildningsarbete med starka rötter. Exiled Dance Crew förmedlar dansglädje till många, oavsett ålder, och är värdiga mottagare av det allra första Cyranopriset.”

 Exiled Dance Crew vinnare av Norrmejeriers stipendium 2009

Det blev dansgruppen Exiled Dance Crew från Norrbotten tillsammans med musikern Frida Selander från Västerbotten som stod som segrare när allmänheten röstade fram de vinnande bidragen.
Stipendierna som delades ut av Landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson, är på 25 000 kronor vardera och tilldelas personer eller projekt som bidragit till något gott för Norrland.
Totalt tävlade i år 78 inskickade bidrag om de två stipendierna.

Juryns motivering:
Missionen är att sprida glädje och inspirera till en aktiv fritid, och på bara några år har ett danskollektiv i exil lyckats engagera och uppmuntra barn, ungdomar och vuxna, att följa ”beats” med sköna ”moves”.
Med shower, tävlingar, workshops och kurser har Exiled Dance Crew stärkt dans- och ungdomskulturen i Luleå och visat framfötterna, både på den nationella och internationella hiphop-scenen.


Exiled dance crew fick 2010, Luleå kommuns kulturpris.

Exiled dance crew 2009
Exiled dance crew 2009

Exiled gratulerar Jouni Vesa till Rubus Arcticus , Landstingets Kulturstipendium för "sitt brinnande engagemang i kombination med pedagogisk kunskap och förståelse för dansens gränslösa kraft berört och inspirerat mängder av av unga människor till att ta sina första danssteg. Oavsett publikens ålder eller bakgrund strävar han alltid att nå ut med sin dans till alla och bidrar därmed kraftfullt till utvecklingen av länets dans- och kulturliv "